Home » De kweek » Om over na te denken..

Deze algemene voorwaarden mogen ter alle tijden door de kwekerij aangepast worden. 

 

De valkparkiet is een erg leuke vogel, ze zijn: grappig, sociaal, zien er leuk uit.. Echter zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden vóór je een valkparkiet neemt: 

*** Valkparkieten zijn groepsdieren,

dit wil zeggen dat ze met minimaal 2 gehouden moeten worden. Hierom verkoop ik geen valkparkieten zodra deze in zijn eentje zal verblijven. Wat wel kan is met 1 beginnen en even later een 2e erbij nemen. 
een mens/ andere vogelsoort geldt niet als vervanging van een valkparkietenmaatje!
Als mens zijnde zul je nooit (letterlijk!) 24/7 bij hem zijn, wat ze wel van hun maatje verwachten. Dit kan bij de valkparkiet erg veel stress geven en uiteindelijk ook zorgen voor vervelend/ongewenst gedrag. Een andere vogelsoort kan wel altijd bij ze zijn, maar echter zullen ze elkaar niet 100% kunnen verstaan, dit komt omdat elk soort anders is. Al dan niet in gedrag, dan wel in dagritme of broedproces. 

*** Ze worden gemakkelijk 15 jaar oud! 

Houdt er dus rekening mee dat je gedurende deze tijd voor ze moet gaan zorgen. Het zijn geen dieren die je neemt, en een jaar later weer weg doet omdat je er genoeg van hebt. Dit is dus zeker iets om goed over na te denken. 

*** Valkparkieten zijn kleine papegaaien, 

hun naam valkPARKIET klopt dus eigenlijk niet. Dit geeft wel een aantal dingen aan; ze kunnen net zoals andere papegaaisoorten flink wat geluid produceren. Vooral tijdens hun "wakkere uurtje" kan er best wat geluid uit komen. Ze behoren tot de kaketoe, en net zoals de andere kaketoes produceren ze vrij veel stof. 

*** Valkparkieten hebben een ruime kooi nodig en voldoende afleiding. 

Zodra ze in een kleine kooi gestopt worden, kunnen ze erg ongelukkig worden. Je moet er dus niet vanuit gaan dat ze ook wel in een kleine parkietenkooi kunnen. Daarnaast is t belangrijk dat je voldoende speeltjes/sloopspullen aanbied. Ze zijn vrij slim, en kunnen zichzelf erg vermaken met speeltjes en dingen die ze kunnen slopen. 

*** Valkparkieten zijn slimmer dan je denkt, 

dit maakt ze wel weer leuk. Ze kunnen (indien man) allerlei liedjes leren, en kunstjes kunnen ook geleerd worden met wat geduld en natuurlijk een leuke of lekkere beloning. Op internet is veel te vinden wat je ze kunt leren. 

*** Valkparkieten hebben een vrij gevarieerde voeding nodig,

het is dus belangrijk dat je van te voren bekijkt wat ze allemaal nodig hebben. Een simpele zadenmix is niet voldoende. Ze hebben een zadenmix nodig die speciaal voor hen is samengesteld, het liefst zonder zonnepitten gezien dit echte dikmakers zijn. Daarnaast is o.a. grit, maagkiezel, eivoer, (in sommige perioden) extra vitaminen en calcium van belang. 

*** Valkparkieten houden van slopen,

sta er dus niet van te kijken als ze dingen kapot maken. Voordat de valk(jes) komen is het dus belangrijk om te controleren of ze niks schadelijks kapot kunnen maken. Leg snoeren niet in het zichtveld van de valkparkiet, en let op met bepaalde planten. (sommige zijn giftig)