Bleekmasker / BleekmaskerWitmasker

Bleekmasker is een mutatie die het masker van de valkparkiet lichter van kleur maakt. Het masker word als het ware verbleekt. Bleekmasker is oorspronkelijk ontstaan vanuit witmasker, en is hier nog steeds mee verbonden. Als je een bleekmasker tegen een witmasker zet, zullen er zowel bleekmaskers als witmaskers uitkomen. Bleekmasker is een van de weinige mutaties die samen werkt met een andere mutatie, om tot uiting te komen. Wel is het zo dat minimaal 1 van de ouders bleekmasker, of split bleekmasker dient te zijn om het door te geven aan de jongen. 

Er zijn 2 varianten van bleekmasker, namelijk Bleekmasker en BleekmaskerWitmasker. BleekmaskerWitmasker komt het meeste voor, en geeft de valkparkiet een hele lichte kop. Deze valkparkieten hebben zowel een witmasker als bleekmasker-gen. Bleekmasker geeft de valkparkiet een veel feller masker, een Bleekmasker draagt 2 maal het bleekmasker-gen met zich mee. Hiernaast is een duidelijk voorbeeld te zien, van het uiterlijke verschil van Bleekmasker en BleekmaskerWitmasker. (Boven Bleekmasker, onder BleekmaskerWitmasker.)

De vererving van zowel Bleekmasker als BleekmaskerWitmasker werkt anders dan de meeste mutaties, omdat hij kan samen gaan met witmasker. Dit komt omdat deze mutaties als het ware familie van elkaar zijn. Lees meer hierover bij de uitleg van Witmasker.

Foto: Priscilla Groart

Foto: Kay Sevenich


Uiterlijke kenmerken:

Een BleekmaskerWitmasker lijkt een beetje op een wildkleur, als er verder geen mutaties aanwezig zijn. Het enige verschil is dat het masker anders is van kleur, net zoals bij de mutaties witmasker en geelwang. De wangen zijn veel lichter van kleur dan bij een wildkleur, maar ook de het gele masker heeft een zachtere kleur.

Rechts is het verschil tussen Bleekmasker, BleekmaskerWitmasker, en wildkleur duidelijk te zien, alle 3 zijn mannen. Bovenaan is een wildkleur, de middelste een Bleekmasker, en de onderste een BleekmaskerWitmasker. Je ziet dat zowel het masker, als de wangen lichter zijn van kleur. Maar ook dat BleekmaskerWitmasker lichter is dan Bleekmasker. 

Bleekmasker is een fellere variant van BleekmaskerWitmasker. De wangen, en het masker zijn feller van kleur, maar nog steeds lichter dan wildkleur. Bleekmasker lijkt heel erg op geelwang, zij zijn soms niet van elkaar te onderscheiden. Dit is ook de rede dat kwekers deze mutaties altijd apart houden, zodat men weet met welke mutatie men te maken heeft. Het grootste verschil tussen Bleekmasker en geelwang, is de vererving ervan. 

Kay Sevenich

Foto: Robertus Benning

Priscilla Groart


Vererving en de jongen:

Bleekmasker en BleekmaskerWitmasker hebben beide een aparte vererving. Dit komt omdat Bleekmasker 2 bleekmasker-genen meedraagt, en BleekmaskerWitmasker 1 witmasker gen, en 1 bleekmasker gen. Als eerste zal ik Bleekmasker verder uitleggen met een tabel. Bij deze tabel zijn de mutaties van man en pop om te wisselen. Bleekmasker x witmasker geeft namelijk dezelfde uitkomst als witmasker x Bleekmasker. 

 

Vader Moeder Uitkomst
Wildkleur/ bleekmasker wildkleur 50% wildkleur/ bleekmasker, 50% wildkleur
Bleekmasker wildkleur 100% wildkleur/ bleekmasker
Bleekmasker wildkleur/ bleekmasker 25% Bleekm, 50% Wildkl/ Bleekm, 25% Wildkl
Bleekmasker Bleekmasker 100% Bleekmasker
Bleekmasker BleekmaskerWitmasker 50% Bleekmasker 50% BleekmaskerWitmasker
Bleekmasker Witmasker 100% BleekmaskerWitmasker
BleekmaskerWitmasker BleekmaskerWitmasker 50% BleekmaskerWitmasker, 25% Bleekmasker, 25% Witmasker.

Zoals al verteld was, vererft BleekmaskerWitmasker anders dan Bleekmasker. BleekmaskerWitmasker kan enkel zichtbaar voorkomen bij een valkparkiet, en dus niet worden meegedragen als een split. Dit komt omdat de combinatie van Bleekmasker+Witmasker ervoor zorgt dat het altijd zichtbaar is. Dit wil eigenlijk zeggen dat de valkparkieten Wildkleur/ Bleekmasker, Witmasker zijn, maar dit toch tot uiting komt. 

Is de valkparkiet niet zichtbaar BleekmaskerWitmasker, dan kan hij of Bleekmasker als split meedragen, of witmasker. 

Hieronder de vererving uitgelegd van BleekmaskerWitmasker in een tabel, ook bij deze maakt het niet uit als je de combinatie omdraait.

(In sommige gevallen is BleekmaskerWitmasker afgekort als BlWi, omdat het anders niet op de regel past)

 

Vader

BleekmaskerWitmasker

BleekmaskerWitmasker

BleekmaskerWitmasker

BleekmaskerWitmasker

Moeder

Wildkleur

Wildkleur/ Bleekmasker

Wildkleur/ Witmasker

BleekmaskerWitmasker

Uitkomst

50% Wildkleur/Bleekmasker, 50% Wildkleur/witmasker.

25% Wildkleur/Bleekmasker, 25% Wildkleur/witmasker, 25% Witmasker, 25% BlWi

25% Wildkleur/Bleekmasker, 25% Wildkleur/witmasker, 25% Witmasker, 25% BlWi

50% BleekmaskerWitmasker, 25% Bleekmasker, 25% Witmasker

Een Bleekmasker / BleekmaskerWitmasker is bij geboorte al meteen te herkennen, dit komt omdat zij een licht gele donskleur hebben. De donskleur is lichter dan die van een wildkleur, deze zijn dus van elkaar te onderscheiden. Net zoals wildkleur hebben Bleekmaskers / BleekmaskerWitmaskers donkere ogen. Zodra de jongen pennen beginnen te krijgen, zul je duidelijk zien dat zowel het masker als de wangen lichter zijn dan bij een  wildkleur. Meestal is het pas helemaal zeker te zeggen of het om een Bleekmasker of BleekmaskerWitmasker gaat zodra de jongen helemaal in de veren zitten. 

Foto's ( Klik erop om ze te vergroten):

BleekmaskerWitmasker jong (links) Rianne Mulder

Bleekmasker donsje (Midden) : Rianne Mulder

Wildkleur donsje (Rechts): Eigen bestand