Bronze fallow.

Foto: The happy cockatiel

Bronze fallow is ontstaan in 1971, in Florida. 

Bronze fallow is een mutatie die de valkparkiet een warme bruine kleur geeft, en levenslang blijvende helder rode ogen. Daarnaast hebben ze roze poten en bek. Bronze fallow lijkt een beetje op cinnamon, maar zij bezitten een andere kleur. Ook hebben cinnamons enkel een rode gloed over de ogen, in plaats van helderrode ogen zoals de bronze fallows hebben.

Bronze fallow is net zoals de andere roodoog mutaties, een "zwakkere" mutatie. Hierdoor is het niet aan te raden om bronze fallow x bronze fallow te kweken, doet men dit wel zullen de jongen duidelijk van minder kwaliteit zijn en hebben ze kans op het monnikskopje. (kale plek achter de kuif) In sommige gevallen overlijden er zelfs jongen. 


Uiterlijke kenmerken:

Bij een bronze fallow is het geslacht enkel te zien aan het visgraatmotief in de staart en de spots onder de vleugels. Zowel man als pop hebben een  vrij felle kop, en de lichaamskleur is ook niet afhankelijk van het geslacht. Enkel bij volwassen bronze fallows kun je dus zien wat het geslacht is. Een geslachtstest laten doen is hierdoor een goede oplossing.

 

De lichaamskleur komt voor in verschillende tinten, zo heb je vrij donkere bronze fallows maar ook hele lichte. Op de foto's hiernaast zie je een duidelijk verschil, terwijl ze beide dezelfde mutatie zijn. 

Foto: Eigen bestand

Foto: Caroline ter Stege


Vererving en de jongen:

Bronze fallow is een autosomaal recessieve mutatie, dit wil zeggen dat zowel man als pop het met zich mee moeten dragen om het zichtbaar te krijgen bij de jongen. Zowel man als pop kunnen het zowel als split meedragen, als zichtbaar. 

Een jonge bronze fallow is al meteen te herkennen bij de geboorte, ze zijn geel van donskleur en hebben rode ogen. Dit is hetzelfde als bij andere roodoogmutaties, en hier moet dus rekening mee gehouden worden als er 2 roodoogmutaties in een kweeklijn zit. 

De pennen van een bronze fallow zijn licht van kleur, als ze in de pennen zitten zie je ook meteen dat ze veel gelere kleuren hebben dan andere mutaties. Hiernaast een bronze fallow opaline die net in de veren begint te komen. 

Foto: Evelien M. van Laar