Cinnamon

Foto:  Eigen bestand.

Cinnamon werd in 1968 officieel als mutatie gezien in België. Cinnamon is een mutatie die de lichaamskleur van de valkparkiet veranderd. Het zorgt ervoor dat de valkparkiet een warme bruinachtige kleur heeft in plaats van grijs. Er zijn verschillende tinten in te vinden van bruin-grijs tot bruin. Naast ze warme bruinachtige kleur hebben cinnamons een rode gloed over hun ogen, en hebben ze een beige snavel, en poten. Bij cinnamon krijgt de valkparkiet net als bij wildkleur een felle kop als het een man is. Poppen houden hun bruine masker met

rode wangen. Het geslacht is bij volwassen valkparkieten dus gewoon te herkennen.

Cinnamon is een geslachtsgebonden mutatie, die wil zeggen dat enkel de man het als split mee kan dragen. Wel kunnen zowel man als pop het zichtbaar meedragen. Als de moeder geen cinnamon is en er zijn wel cinnamon jongen, dan zijn dit altijd popjes. Dit maakt het dat cinnamons vaker poppen zijn als mannen.


Uiterlijke kenmerken:

Een cinnamon is te herkennen aan hun warme bruinachtige lichaamskleur. Zoals hierboven al beschreven is, zijn er verschillende tinten in te vinden. Soms lijken ze een beetje op een wildkleur, maar zul je toch verschil zien als je ze naast een wildkleur zet. 

Alle cinnamon valkparkieten zien er voor de jeugdrui uit als een pop. Zodra de jeugdrui begint zullen mannen pas hun mooie felle kop krijgen, ook verdwijnen dan de spots onder de vleugels en maakt de gestreepte staart plaats voor een egale kleur. Hierdoor zijn man en pop goed te onderscheiden op volwassen leeftijd.

 

Foto: Linda v. Zandbeek

Foto: Desire Assendelft


Vererving en de jongen:

Cinnamon is een geslachtsgebonden mutatie, dit wil zeggen dat enkel mannen split kunnen zijn voor cinnamon. Wel kunnen zowel man als pop cinnamon zichtbaar meedragen. Cinnamon poppen zijn dus makkelijk te kweken, mits de man cinnamon is of het meedraagt als split. Wil je cinnamon mannen kweken zal de man cinnamon moeten zijn/ een cinnamon split moeten hebben, EN moet de pop zichtbaar cinnamon zijn. Hierdoor zijn cinnamons ook vaker poppen dan mannen, maar dit is per combinatie anders. 

Cinnamon is al meteen te herkennen als zij uit het ei gekropen zijn. De eerste dagen van hun leven is een duidelijke wijnrode kleur te zien op de ogen, wat bij wildkleuren gewoon donker is. Als de jongen wat ouder worden veranderd dit in een donkere kleur. De rode gloed is dan meestal alleen nog te zien met belichting. (De rode gloed die de cinnamons hebben bij hun eerste dagen is te zien op de foto rechts boven.) Zodra de cinnamons pennen krijgen is vaak al te zien dat de 

pennen een lichtere kleur hebben dan wildkleuren, deze ze zijn namelijk warmer van kleur. Soms is het lastig te zien, maar zodra de veren doorkomen is de afwijkende kleur zeker niet te missen. (Op de foto rechts onder is een Cinnamon witmasker te zien, hierbij zie je de warmere kleur die cinnamons hebben.)