Geelwang.

Foto: Valkenhuis Eindhoven

Geelwang is een mutatie die de wangen van de valkparkiet geel kleurt. Er is nog niet heel veel informatie te vinden over deze mutatie, dit komt omdat hij niet heel makkelijk te kweken is. Geelwang is een geslachtsgebonden mutatie en kan dus enkel door de man als split worden meegedragen. Zowel man als pop kunnen het zichtbaar met zich meedragen. 

Het probleem achter geelwang is dat er een "fout" in zit. Geelwangen broeden over het algemeen namelijk slecht. Dit is een fout die verbonden blijkt te zijn aan de mutatie. Dit is ook de rede waarom alleen kwekers die uitdaging zoeken, of kwekers met veel ervaring ze willen kweken. Dit word vaak gedaan door de eitjes over te leggen bij een koppel van een andere mutatie, zodat zij worden uitgebroed. Het probleem blijkt soms alleen bij het broeden te liggen, want eenmaal de eitjes uitgekomen zijn verzorgen ze de jongen soms wel. Al gebeurt het nog regelmatig dat ze de jongen niet verzorgen. 

Daarnaast is het bekend dat geelwang poppen wel eens mannengedrag imiteren. Ze kunnen met brede vleugels gaan lopen, en beter zingen dan sommige mannen. En dat terwijl het echt popjes zijn. Om het geslacht zeker te weten is een test dus aangeraden. 


Uiterlijke kenmerken:

Geelwang heeft dezelfde uiterlijke geslachtskenmerken als de wildkleur, de poppen hebben een vager masker, terwijl die van mannen heel fel is. Wel bezitten de poppen over het algemeen meer geel in het masker dan de wildkleur. (zie de foto hiernaast.) 

Als een geelwang geboren is, zien ze er allemaal uit als een pop. Pas na de jeugdrui zullen ze hun volwassen verenkleed bezitten. 

Een geelwang word wel eens aangezien voor een Bleekmasker, en andersom. Dit komt omdat ze qua wang en masker kleur erg op elkaar lijken. Soms zijn ze zelfs niet van elkaar te onderscheiden. Het zijn 2 verschillende mutaties, met beide een andere vererving. Dat is ook de rede waarom men ze apart van elkaar kweekt, zodat het duidelijk blijft om welke mutatie het gaat.

Foto: valkenhuis eindhoven


Vererving en de jongen:

Geelwang is een van de geslachtsgebonden mutaties, dit wil zeggen dat enkel mannen het als split kunnen meedragen. Wel kunnen zowel mannen als poppen het zichtbaar met zich meedragen. Hierdoor zijn geelwangen vaker poppen dan mannen, maar als de moeder geelwang is en de vader ook, of split. Dan kunnen de jongen zowel man als pop zijn.

Een geelwang ziet er bij geboorte precies hetzelfde uit als een wildkleurdonsje. Het is daardoor niet meteen te zien dat het om een geelwang gaat. Hierdoor zul je pas zien dat het een geelwang is, als het jong in de pennen zit. (zie foto hiernaast) Je ziet dan duidelijk dat de wangen geel/oranje zijn in plaats van donkeroranje/rood. 

Foto: valkenhuis eindhoven