Gezoomd

Foto: Robertus Benning

Gezoomd is ontstaan in 1979, in engeland. 

Gezoomd is een mutatie die de kleur van de veren verminderd, en ze een lichtere kern geeft. Gezoomd heeft verschillende vormen. Je hebt namelijk een enkelvoudige variant, en een dubbelvoudige. In enkelvoudig gezoomd zijn ook weer 2 typen te vinden namelijk: donker type, en lichte type. 

Gezoomd is een aparte mutatie, doordat maar 1 van de ouders het met zich mee hoeft te dragen om het zichtbaar te krijgen bij de jongen. Echter kunnen valkparkieten gezoomd enkel zichtbaar meedragen, dus niet als split. 

Gezoomd is soms lastig te herkennen, voornamelijk bij de donkere type (EF = enkelvoudig). Dit komt omdat gezoomd soms enkel te zien is op de veren van de vleugel, dit kun je zien door de vleugel te spreiden. 


Uiterlijke kenmerken:

Gezoomd is een mutatie die hetzelfde werkt als wildkleur als het gaat om de uiterlijke geslachtskenmerken. Mannen verliezen de spots onder de vleugels, en het visgraatmotief onder de staart. Maar krijgt hiervoor een fel gele kop voor terug. Poppen blijven eruit zien zoals ze eruit zien zodra ze eenmaal in de veren zitten. Ze behouden hun lichte kop, de spots en het visgraatmotief. 

 

Gezoomd heeft een aantal vormen, die er allemaal anders uitzien. Daarom zijn ze hieronder apart uitgelegd met een foto ter verduidelijking. 

Foto: Kevin Kraghmann

EF gezoomd donker type: EF gezoomd donker type is meestal alleen te herkennen als je de vleugels van de vogel spreid. Op de veren van de vleugels is dan te zien dat de kern lichter is dan de rest van de veer. 

Op latere leeftijd kan het zijn dat de valkparkiet wat vage wolkjes krijgt op zijn rug, maar zit zal nooit zo duidelijk en zoveel zijn als een EF gezoomd licht type. 

Hiernaast is op de linker foto te zien dat de valkparkiet wat wolkjes op zijn rug heeft, maar daarnaast wel gewoon een donkere kleur heeft. Op de rechter foto zie je het resultaat als je een vleugel spreid. Als je goed kijkt zie je dat de kern van de veer lichter is dan derest van de veer. 

Foto: kay Sevenich

Foto: Robertus Benning

EF gezoomd licht type:

EF gezoomd licht type is te herkennen aan zijn wolkjespatroon over het rugdek. Op jonge leeftijd is vaak al te zien dat ze een lichte type gezoomd zijn, doordat het verendek al wat afwijkend is van de normale lichaamskleur (wildkleur). Een EF gezoomde lichte type veranderd de eerste jaren nog van kleur, en word met de rui lichter. Als je de vleugel opent zie je een hele duidelijke lichte kern, met een donkere omranding. 

Op de linker foto is een EF gezoomde (licht type), in combinatie met witmasker. 

Op de rechter foto is het resultaat te zien van het openen van de vleugel

Foto: Desire Assendelft

Foto: Marianne Thierens

DF gezoomd:

Een DF gezoomde is te herkennen door zijn lichte lichaamskleur, en zijn donkere kop. DF gezoomd word vaak gezien als een foutje van de natuur omdat zij altijd veel kleiner zijn dan andere mutaties, en daarnaast een "slechte" kuif hebben. 

Bij een DF gezoomde man is de donkere kop na de jeugdrui minder, tot amper te zien. Dit komt omdat zij gewoon hun felle kop krijgen. Hierdoor valt de donkere kleur van de kop weg.

Links op de foto een DF gezoomd jong, en rechts een DF gezoomde witmasker. 

Foto: Robertus Benning

Foto: Marianne Thierens


Vererving en de jongen:

Gezoomd is een autosomaal dominante mutatie. Dit wil zeggen dat de mutatie zich door geen enkele andere mutatie laat overheersen; het zal altijd zichtbaar worden bij de jongen. 

Gezoomd kan enkel zichtbaar worden meegedragen, door zowel man als pop. Het is niet mogelijk om gezoomd als split mee te dragen; de valkparkiet draagt het of zichtbaar, of bezit het helemaal niet. 

Gezoomd is vaak pas te herkennen als ze in de veren komen, en soms pas als ze 100% bevederd zijn. Denk hierbij aan een donkere type (EF). Gezoomd is niet altijd makkelijk te herkennen, zelfs echte kenners hebben soms een twijfelgeval. DF gezoomd is te herkennen aan de veel lichtere lichaamskleur, en de donkere kop. EF gezoomd donker type, zie je vaak alleen als je de vleugels van de vogel spreid. Bij deze word nog vaak fouten gemaakt omdat het soms heel moeilijk te zien is, zelfs kenners weten het niet altijd zeker. EF gezoomd lichte type is te herkennen aan het wolkjespatroon op het lichaam, die soms pas na enkele ruien echt duidelijk word. Bij de jongen zie je vaak al dat ze gezoomd zijn, zonder de vleugels te hoeven openen. 

Foto: Robertus Benning