Lutino

Foto: Eddy Le Sage

Lutino is een mutatie, die ervoor zorgt dat de grijze kleur van een valkparkiet verdwijnt, en veranderd in wit tot zachtgeel. Donkere kleuren zullen nooit te zien zijn bij een lutino. Lutino's hebben rode ogen, die donkerder worden namate ze ouder worden. Hierdoor worden ze wel eens aangezien als Clearpied (bontselectie waarbij er geen enkele donkere veer te vinden is.)

 Lutino is een "zwakkere" mutatie, doordat het een roodoog mutatie is. Indien men een lutino met een lutino paart, zullen er zwakkere jongen uitkomen. Hiermee word bedoeld

dat de kwaliteit aanzienlijk zal afnemen. Vaak zijn deze kleiner, en hebben ze een minder volle kuif. Daarnaast kunnen de jongen in het ergste geval overlijden door deze combinatie.

Een fout die is opgetreden hierdoor is de kale plek achter de kuif, ook wel het monnikskopje genoemd. Lutino is net zoals cinnamon, opaline en geelwang een geslachtsgebonden mutatie.


Uiterlijke kenmerken:

Lutino:

Lutino mannen en poppen zien er hetzelfde uit. Het enige verschil is de spots onder de vleugels, maar die geven niet altijd een zekerheid. Zo kan een pop spots missen en worden aangezien voor een jonge man tijdens de jeugdrui. Zowel man en pop zijn wit tot zachtgeel van kleur, met een wat gele kop en kuif, en rode wangen. Daarnaast zijn ze te kenmerken aan hun rode ogen, en vleeskleurige snavel en poten. 

Omdat het een geslachtsgebonden mutatie is, zullen de lutino's uit sommige combinaties altijd poppen zijn. Indien dit niet het geval is, is kijken naar het gedrag en/of een geslachtstest de beste oplossingen om het geslacht te weten. Er zijn een aantal mutaties die het uiterlijk van de Lutino iets kunnen veranderen,anders dan normaal, deze zal ik hieronder beschrijven.

Foto: Eddy Le Sage

Lutino witmasker:

Lutino witmasker, word vaak Albino genoemd. Echter is deze benaming fout. Het gaat namelijk niet om de albino vorm die bij andere diersoorten voorkomt. Lutino witmasker is feitelijk een combinatie van Lutino en witmasker. Het witmasker zorgt ervoor dat de valkparkiet geheel wit word, waardoor ze lijken op albino. De kenmerken zijn hetzelfde als de lutino;de rode ogen, vleeskleurige poten en snavel. Een lutino witmasker kan ook andere mutaties meedragen, maar deze zijn bij hun allemaal niet te zien op het uiterlijk(muv. cinnamon). Dit komt omdat de valkparkiet geheel wit is. 

Man en pop zijn bij lutino witmaskers niet te herkennen, ze zien er beide hetzelfde uit. Hiervoor is dus een geslachtstest nodig, of het goed kijken naar het gedrag. 

 

Foto: Eddy Le Sage

Lutino opaline:

Lutino opaline lijkt erg op een lutino, maar dan zijn zij vaak veel geler van kleur. Dit komt omdat zij gele parels bezitten, afkomstig van de opaline. Doordat lutino alle donkere kleuren wit maakt, zijn ze verder geheel wit. Bij een lutino opaline is het geslacht op volwassen leeftijd wel te zien. Dit komt omdat de parels verdwijnen bij mannen na de jeugdrui. 

Doordat lutino en opaline beide geslachtsgebonden mutaties zijn, zijn ze iets lastiger te kweken. De man moet namelijk beide  mutaties bezitten om het tot uiting te krijgen bij de jongen, en dit zijn dan enkel poppen. Als je ook de mannelijke variant wil kweken dient ook de pop ze beide mee te dragen. Aangezien zij beide mutaties niet als split kunnen meedragen, kan het enkel zichtbaar.

Foto: Veronique v. Ardenne

Lutino Cinnamon:

Lutino cinnamon is een combinatie van 2 geslachtsgebonden mutaties, net zoals lutino opaline. Een lutino cinnamon is een lutino met een bruine kleur over het verenkleed. Doordat lutino de kleur van de vogel wit maakt, is de bruine kleur minder aanwezig dan bij een gewone cinnamon. Sommige zien dit als een foute mutatie, omdat het de lutino een "vieze waas" geeft, terwijl anderen het weer mooi vinden. 

Bij een lutino cinnamon is het geslacht te zien aan het uiterlijk, dit komt omdat het visgraatmotief in de staart zichtbaar word door de bruine cinnamon kleur. Volwassen valkparkieten met deze mutatie. Omdat het gaat om 2 geslachtsgebonden mutaties, zijn lutino cinnamons meestal poppen. Dit is echter geen garantie.  

Foto: Eddy Le Sage

Lutino cinnamon witmasker:

Een andere variant van lutino cinnamon, is die in combinatie met witmasker. Dit zijn niet meer geheel witte vogels, door de bruinige kleur die ze beziten. Ook bij deze mutatie zijn de meningen erover verschillend. 

Doordat ook dit weer een geslachtsgebonden mutatie is, zijn het meestal poppen. Dit is echter geen zekerheid, dat als je er een hebt dit ook een pop is. Bij een lutino cinnamon witmasker is het geslacht te zien op volwassen leeftijd. Dit komt omdat het visgraatmotief zichtbaar word in de staart door de cinnamonkleur.

Lutino mannen krijgen als ze ouder worden vaak een bruinige waas, soms word dit aangezien voor een lutino cinnamon witmasker, terwijl zij geen cinnamon bezitten. Dit is dus een fout die soms gemaakt word. 


Vererving en de jongen:

Lutino is een geslachtsgebonden mutatie. Dit wil zeggen dat enkel mannen het als split mee kunnen dragen. Wel kunnen zowel man als pop de mutatie zichtbaar meedragen. Lutino is al te zien vanaf de geboorte, ze zijn een geel donsje, met rode ogen. De pennen die ze later krijgen zullen wit tot zachtgeel van kleur zijn. 

Zodra de pennen komen is ook te zien of er nog verdere mutaties aanwezig zijn zoals cinnamon, en opaline. 

Hiernaast een duidelijke foto van een lutino donsje, waarbij de rode oogkleur duidelijk zichtbaar is.

Daaronder een duidelijke foto van een lutino in de pennen.