Opaline

Foto: Desiré Assendelft

Opaline is ontstaan in het jaar 1967, in Duitsland. Opaline is een mutatie die de veren van de valkparkiet deels veranderd. Het zorgt ervoor dat er een parelpatroon ontstaat op de veren. Onder opaline zitten verschillende patroonsoorten en verschillende kleuren parels te vinden. Zo zijn er opaline valkparkieten met hele kleine parels, en valkparkieten met lange uitgerekte parels. Soms komt het zelfs voor dat een valkparkiet maar enkele tot een parel(s) heeft. De kleur van de parels kunnen gaan van goudgeel naar wit. De hoeveelheid parels die aanwezig zijn, is afhankelijk van de bevedering, en de parelkwaliteit van de ouder(s). 

Opaline lijkt de bevedering van de valkparkieten te verbeteren, een te korte of te dunne bevedering kan hierdoor iets worden opgeheven. De mutatie opaline is ook te vinden bij andere parkietsoorten, denk bijvoorbeeld aan de Bourke. Bij de Bourke veranderd de vogel in roze, met een rij donkere veren. Het ziet er anders uit, maar werkt wel hetzelfde.


Uiterlijke kenmerken:

Opaline is te herkennen aan hun parelpatroon. Als ze als jonge valkparkiet in de veren komen zien man en pop er hetzelfde uit. Poppen hebben meestal wel meer geel bezit in het masker dan bijv. wildkleuren. 

Poppen behouden de parels hun hele leven, terwijl de parels bij mannen verdwijnen na de jeugdrui. De mannen zullen er dan uitzien als een wildkleur (indien er geen andere mutaties aanwezig zijn.) Vaak houden de mannen er een vaag wolkjespatroon aan over. (zie de foto rechts) Het verschil tussen een wildkleur en een opaline man is hierdoor te herkennen, maar ook aan het feit dat opaline mannen een vaag vlekkenpatroon behouden op de onderkant van de staart terwijl de staart van wildkleur mannen geheel grijs word. Opaline mannen krijgen net zoals de meeste mutaties hun felle kop. 

 

 

Foto: Domenique v.d Mark


Vererving & de jongen:

Opaline is een geslachtsgebonden mutatie. Zowel man als pop kunnen zichtbaar opaline zijn, maar enkel mannen kunnen het als split meedragen. Opaline jongen zijn net zoals wildkleur geel van donskleur, en hebben donkere ogen. Opaline is pas te herkennen als de jongen pennen krijgen, hier zie je dan dat de pennen een streepjespatroon hebben. (Op de foto's hiernaast zijn jongen te zien waarbij je de pennen goed ziet, maar ook een goed begin van het doorkomen van de veren met daarop de parels.) Klik op de foto om hem te vergroten. 

 

Zoals hierboven al beschreven is, is opaline een geslachtsgebonden mutatie. Als je opaline wil kweken zal de vader sowieso opaline mee moeten dragen. Als enkel de vader opaline meedraagt, zullen alle opaline jongen een pop zijn. Als je opaline mannen wil kweken, zal de moeder ook opaline moeten zijn. Let op: Poppen kunnen NOOIT split zijn voor opaline!

Opaline komt niet alleen voor bij valkparkieten, maar ook bij andere vogels. Opaline is een benaming, maar het ziet er niet altijd hetzelfde uit. Zo is een opaline bij bourkes een vogel roze vogel met wat donkere veren ertussen. 

Foto: Priscilla Groart

Foto: Eddy le Sage

Foto: Linda v. Zandbeek


Extra uitleg:

Bron: http://www.justcockatiels.net