Pale fallow

Pale fallow is een mutatie die de valkparkiet een lichtere lichaamskleur geeft, heldere rode ogen, en een lichte snavel + poten. Hij lijkt dus een beetje op bronze fallow, maar het verschil is wel goed te zien. Bronze fallows hebben namelijk duidelijk een bruine lichaamskleur terwijl de lichaamskleur van pale fallow grijs tot beige is. De borst, buik en stuit zijn lichter van kleur dan de rest van het lichaam. Pale fallow verminderd niet alleen de lichaamskleur, maar maakt ook de kleur van de poten, en snavel; namelijk roze. De ogen van een pale fallow zijn vaak helderder rood dan die van bronze fallow.

Pale fallow is nog niet over heel nederland gekend, vooral onder kwekers is hij wat meer gekend. 

Doordat pale fallow een roodoog mutatie is, is het een "zwakkere" mutatie. Dit wil zeggen dat je de kwaliteit flink achteruit haalt, door 2 pale fallows met elkaar te laten nestelen. De beste optie is pale fallow x split pale fallow, of andersom. Pale fallow is een mutatie die men het liefst zo zuiver mogelijk ziet, omdat de kleur anders minder duidelijk word. Hier zijn de kwekers van pale fallow ook veel mee bezig. Sommige kweken pale fallow in combinatie met gezoomd, terwijl anderen enkel witmasker toestaan bij de mutatie. 


Uiterlijke kenmerken:

Pale fallow is een mutatie die qua uiterlijke geslachtskenmerken ongeveer hetzelfde werkt als de wildkleur. Alle pale fallows zien er op jonge leeftijd uit als een pop, pas na de jeugdrui word het aan het uitelijk zichtbaar of het om een man of pop gaat. 

Na de jeugdrui zullen de poppen nog steeds een grijze kop hebben, met hier en daar wat gele of witte delen. (afhankelijk van de bij-mutaties) Daarnaast behouden zij het visgraatmotief in de staart, en de spots onder de vleugels.

Mannen verliezen de spots onder de vleugels en het visgraatmotief onder de staart, maar krijgen een fel gele, of witte kop. (ook dit is weer afhankelijk van de bij-mutaties.)

Foto: Nick van Ark

Foto: Nick van Ark


Vererving en de jongen:

Pale fallow is een autosomaal recessieve mutatie, dit wil zeggen dat zowel man als pop de mutatie met zich mee moeten dragen om het zichtbaar te krijgen bij de jongen. Zowel man als pop kunnen de mutatie als split meedragen, maar ook zichtbaar. 

Bij de geboorte is een pale fallow al meteen te herkennen, hij heeft een gele donskleur en heldere rode ogen. Zodra ze in de pennen beginnen te zitten zul je zien dat de pennen een lichtere kleur hebben dan de pennen van een wildkleur. Hieraan kun je met zekerheid zien of het daadwerkelijk om een pale fallow gaat, of een andere roodoogmutatie.