Home » Informatie » De aanschaf » Huisvesting + voeding

Het onderhoud.

Uw oog is gevallen op de mooie, grappige, en vooral leuke valkparkiet. Maar wat hebben ze nou allemaal nodig? Dat is zeker iets waar aan gedacht moet worden voor je een valkparkiet neemt. Op deze pagina is alles te vinden wat een valkparkiet nodig heeft. Mochten er vragen over zijn; wees niet bang om het te vragen! Ik sta hiervoor altijd bereid.


De kooi:

Valkparkieten hebben een kooi nodig met voldoende ruimte. Ze moeten zonder problemen hun vleugels kunnen strekken. Ze hebben liever een brede kooi, dan een hoge kooi. Dit komt omdat ze het liefst bovenin zitten. Er zijn enkele minimale maten te vinden die geschikt zijn voor de valkparkiet. Voor 2 valkparkieten moet het minimaal 60 x 60 x 100 zijn. Terwijl je voor 4 valkparkieten beter richting de 100 x 200 x 200 kunt gaan. Het is erg belangrijk dat de valkparkieten dagelijks even buiten de kooi kunnen vliegen. Let hierbij wel op dat alle ramen en deuren gesloten zijn, controleer dit voor je ze los laat! Controleer daarnaast ook of ze niet tegen de ramen aan kunnen vliegen, sluit dus eventueel de gordijnen. Houd de valkparkiet tijdens het vliegen altijd in de gaten, zodat je kunt ingrijpen mocht er iets gebeuren. 


Voeding:

Valkparkieten hebben als basis grof parkietenzaad nodig, het liefst zonder zonnepitten (deze mogen ze uiteraard wel af en toe apart krijgen, maar niet teveel) Houd in het begin een beetje in de gaten hoeveel je valkje eet, en pas daarop je dosering aan. Alle zaadjes moeten gegeten zijn op een dag, zodat ze van alles wat binnen krijgen. Zo voorkom je dat ze alleen de lekkere dingen eruit pikken. 

 

Naast het zaad hebben ze een mineralenblok, grit, en maagkiezel nodig.

 Let op: Grit en maagkiezel zijn 2 verschillende dingen, maagkiezel zijn kleine steentjes die tijdelijk in de maag blijven. Deze helpen de vogel met het vermalen van hun voeding. Grit zijn kleine stukjes schelp, een bron van calcuim/kalk. Dit hebben ze nodig voor een goede opbouw van het skelet, en het leggen van goede eitjes. Zorg dus dat ze beide altijd aanwezig zijn.

 

Daarnaast is het belangrijk dat ze dagelijks vers water krijgen, en dat er regelmatig vitamine druppels door gemengd worden. Dit zorgt ervoor dat ze vitaminen binnen krijgen die ze nodig hebben. 

Af en toe groente is ook erg goed voor valkparkieten, maar wel met mate.Let er wel op wat je ze geeft, sommige dingen kunnen giftig zijn. Zoek dit van tevoren online op, of vraag het na.


Speeltjes:

Valkparkieten houden er erg van om te klimmen en klauteren, maar vooral ook om dingen kapot te maken. Speeltjes zijn in de meeste dierenwinkels te vinden. Maar ook is het een goede optie om ze zelf te maken. (Dit doe ik meestal) Een bakje met papiertjes geeft ze al uren mol-plezier. Daarnaast vallen touwringen, en spiralen ook erg in de smaak. Let er hierbij wel op dat ze het touw niet opeten, en klip het liefst van alle speeltjes de klosjes eraf. Het is erg slecht voor ze als ze de klossen opeten, dit verteerd namelijk niet. Let er dus op dat het touw goed strak blijft zitten, en vervang het als het losse flosjes worden. 


Een maatje:

Valkparkieten zijn echte groepsdieren, daarom raad ik ook

altijd aan om ze niet alleen te plaatsen. Een valkparkiet die

alleen is zal zich erg gaan hechten aan het baasje, dit klinkt

misschien heel leuk maar dat is het helaas niet. Ze hebben namelijk 24/7 een vriendje nodig die er voor ze is,

dit is voor valkparkieten heel normaal. Helaas kunnen wij als baasje er niet altijd zijn. Als ze alleen zitten zullen ze dit erg vervelend vinden, en gaan denken: Waarom laat je me alleen, dit wil ik niet! Vaak loopt dit uit op schreeuwen als het baasje de ruimte verlaat, en onrustigheid. Daarnaast kunnen we ze niet alles geven wat normaal een partner ze geeft, al denkt men vaak van wel.

Een valkparkiet is qua gedrag namelijk heel anders dan mensen. Een maatje voor je valkparkiet wil niet zeggen dat ze minder tam zullen zijn, terwijl veel mensen dit wel denken. We kunnen nog steeds met ze knuffelen en lekker met zijn 3en uren op de bank zitten. Zolang je ze beide aandacht geeft zullen ze net zo tam zijn als een valkparkiet die alleen zit, alleen veel gelukkiger!