Home » Informatie » De aanschaf » Mogelijke kosten

De aanschaf, en onderhoudskosten.

Een valkparkiet is erg leuk om te hebben, maar natuurlijk zijn er ook kosten aan verbonden. Hieronder een handig overzicht, waarin te zien is wat allemaal geld zal kosten als je een valkparkiet koopt, en onderhoud.  

De valkparkiet zelf, is in de meeste gevallen niet zo duur. Tenminste als je een valkparkiet zoekt voor in huis. De prijs is afhankelijk van de mutatie, en de afkomst + lichaamsbouw. Zo kan een valkparkiet, die speciaal voor de kweek is veel duurder uitvallen dan een valkparkiet voor binnen.

Ook kan de prijs per kweker verschillend zijn. Het ligt er dus maar net aan wat voor mutatie je wil hebben, en waar je ze haalt.

Naast de mutatie, kan een DNA test, en het tam maken  voor extra kosten zorgen.  Het tam maken van een valkparkiet kost bij de meeste kwekers € 10,- Bij mij verschilt de prijs van € 5,- tot € 10,- dit is afhankelijk van de tamheid van de valkparkiet. De DNA testen kunnen van prijs verschillen. Zo kost het bij sommige kwekers € 5,- en bij andere € 15,-. Je zult je wel afvragen, waarom zijn die prijzen zo verschillend? Dit komt omdat er meerdere bedrijven zijn die DNA-onderzoeken uitvoeren, met elk een andere handleiding en kosten. De meest gebruikte zijn Gendika (kosten bedragen € 15,-) en Sexadodeaves, deze is in Spanje. (kosten bedragen € 5,-)

Daarnaast is natuurlijk een goede kooi nodig, omdat ze wel wat ruimte nodig hebben zal dit vaak meer geld kosten dan de valkparkiet zelf. Online staan ook veel kooien te koop, een tweedehands kooi kost gemiddeld € 50,- terwijl een nieuwe kooi enkele honderden euro's kan kosten. (liggend aan de grootte.) In de kooi moet natuurlijk wel bodembedekking, de prijs is verschillend per bodembedekker en gewicht. Online is veel te vinden over deze prijzen. 

Natuurlijk heeft een valkparkiet ook voer, en lekkernijen nodig. De prijs van de voeding is per bedrijf verschillend, en ieder merk heeft zijn eigen prijs. Het voer dat ik gebruik kost per 5 kilo € 5,- Informeer hierna in de winkels, of zoek het online op indien je het wil bestellen. Doe dit voordat je de valkparkiet koopt.

Een valkparkiet houd erg van spelen, in dierenwinkels zijn vele speeltjes te vinden met een gemiddelde prijs van € 15,- p.s (Let op: elk speeltje heeft een andere prijs.) Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf speeltjes te maken, met bijvoorbeeld houte kralen van de Action. Dit kan je vele euro's schelen op dit gebied.

 Als laatste is het erg belangrijk dat je wat geld over houd. Mocht er iets met de valkparkiet gebeuren, of mocht hij ziek worden moet je de mogelijkheid hebben om naar een vogelarts te gaan. Houd hier dus zeker rekening mee voor je een valkparkiet aanschaft!