Home » Informatie » De valkparkiet

De valkparkiet

Wat is een valkparkiet?

Veel mensen denken dat de valkparkiet een parkietensoort is, maar eigenlijk behoort hij tot de familie van de kaketoes, afkomstig uit Australie. Ze zijn ongeveer 30cm groot, en hebben een kuif die ze van boven naar beneden kunnen bewegen. Ze zijn echte groepsdieren en leven in het wild in grote groepen. Een valkparkiet die alleen zit zal zich hierdoor erg eenzaam voelen. Daarom is het aan te raden een valkparkiet in gevangenschap altijd met een maatje te houden, meer dan een mag natuurlijk altijd. 


Natuurlijke kleur:

Oorspronkelijk zijn ze grijs van kleur, met rode wangen. Poppen hebben een grijze kop met een klein beetje geel. Mannen hebben een fel gele kop. Jongen zien er meestal uit als een pop, en krijgen pas hun volwassen kleur na de jeugdrui. Deze vind plaats als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn.


De mutaties:

Door het vele kweken met valkparkieten zijn er heel veel verschillende kleuren (Mutaties) ontstaan, er is dus erg veel keuze. Er is onder andere mutaties die is veranderen aan het gehele verenkleed van de valkparkiet, behalve de kop. Deze mutaties zijn: Cinnamon, Opaline, Lutino, Bont, Bronze fallow, Pale fallow, en Gezoomd.

Er zijn ook mutaties die iets veranderen aan de kopkleur, deze mutaties zijn:

Geelwang, Witmasker, en Bleekmasker.

Daarnaast zijn er vele combinaties mogelijk onder de mutaties, zoals bijvoorbeeld: Cinnamon Opaline Witmasker.

Voor je een valkparkiet koopt kun je op onderzoek uitgaan welke mutatie je wil hebben. Let er dan wel op dat er verschillende prijzen zijn liggend aan de mutatie en combinatie. 


De geluiden:

Valkparkieten hebben een aantal geluiden die ze gebruiken om elkaar iets duidelijk te maken. Het normale geluid is een soort roep, dit is om elkaar te laten weten dat ze er zijn of ter begroeting. Je hebt hier ook een schellere variant van, die ze gebruiken als er iets mis is, of als ze iets vreemds zien of horen. Valkparkieten die alleen zitten kunnen dit geluid gaan produceren als het baasje uit beeld is, omdat ze hen vaak als partner zien. Dit geluid kan vervelend gevonden worden als het vaak voorkomt. 

 

Zingende valkparkiet

Jonge valkparkietjes kunnen een zeurend geluid maken, en daarbij hun kopje van boven naar beneden bewegen. Dit doen ze om eten te vragen. Let op: zolang het valkje gewoon zelf eet en drinkt is er niks aan de hand, dan is hij gewoon wat lui. Blijft hij dit gedrag vertonen en eet hij niet zelf? Neem dan contact op met de kweker.

Een mannelijke valkparkiet kan vele liedjes en deuntjes leren. (Zie video) Dit komt omdat zij graag zingen, hier is wel veel herhaling en geduld voor nodig. Daarintegen zijn vrouwtjes veel rustiger qua geluid. Er zijn maar enkele uitzonderingen van poppen die zingen. Zoek je dus een maatje om leuke liedjes of deuntjes te leren kun je het beste voor een man gaan, en indien je een valkparkiet zoekt die buiten de standaard geluiden vrij rustig is dan is een pop de beste optie.


Wat wil hij zeggen? 

Hieronder een duidelijk plaatje met de meest voorkomende houdingen die een valkparkiet aanneemt. Er is ook beschreven of het gedrag normaal is, of betekend dat er iets mis is. Dit plaatje komt van internet en is dus niet door mijzelf gemaakt!