Home » Informatie » Kweken

Het kweken met valkparkieten..

Kweken met valkparkieten klinkt in de eerste instantie helemaal geweldig, maar er komt ook veel bij kijken! Je hebt meer nodig dan een man, een pop, en een blok. In dit onderdeel kun je lezen over het hele proces, van voorbereidingen tot zelfstandige jongen. 

Een koppel samenstellen

Als je wil gaan kweken is het eerste waar je aan moet denken, het koppel. Je hebt een man en een pop nodig om te kunnen kweken. Het koppelen gaat niet zomaar om 2 vogels bij elkaar zitten, er zijn namelijk ook dingen waar je zeker aan moet denken. 


De bloedlijn van de vogels: Het is erg belangrijk dat je weet of de vogels recent verwant zijn. Dit wil zeggen, of ze familie van elkaar zijn. Broer en zus, vader en dochter of tante en neef zijn bijvoorbeeld geen goede combinaties. Als je 2 valkparkieten uit dezelfde bloedlijn samenstelt, haal je de kwaliteit en de sterkte van de jongen erg achteruit.  Het beste is daarom om 2 vogels te nemen van verschillende lijnen. 


De kleurmutatie van de vogels: Daarnaast dien je te kijken naar de kleurmutaties van de vogels. Er zijn namelijk een paar factoren, die voor zwakkere jongen kunnen zorgen.
- De roodoog-mutaties: De belangrijkste boosdoener is een roodoog met een roodoog koppelen. (Dit zijn alle lutino, bronze fallow, en pale fallow mutaties.) Let er wel op dat de ogen van een lutino donkerder worden als ze ouder worden, dit veranderd niks aan het feit dat het een roodoog mutatie is. Als je 2 roodogen aan elkaar koppelt, krijg je jongen die minder sterk zijn als de jongen die niet uit 2 roodogen komen. Dit komt omdat de roodoog mutaties van zichzelf al zwakke mutaties zijn. Door ze aan elkaar te koppelen krijg je de bekende kale plek achter de kuif, en ook zijn ze vaak kleiner. Uit deze koppeling kunnen zelfs de jongen overlijden!
- Gezoomd: Daarnaast is er nog een mutatie die wat minder bekend is, maar ook voor problemen kan zorgen. Dit is de mutatie gezoomd (oude benaming: Dominant pastel) Van deze mutatie heb je 2 varianten, enkel-factorig en dubbel-factorig. Gezoomd is een mutatie die de veren van de valkparkiet opbleekt, maar ook is de bevedering bij deze mutatie korter als bij andere mutaties. Dubbel-factorig gezoomd word gezien als de zwakkere variant. Op een of andere manier is deze mutatie veel kleiner als anderen, en hebben ze vaak een kleine/dunbevederde kuif. Als je deze mutant tegen een andere gezoomde zet, krijg je dat de bevedering te kort word bij de jongen, wat nadelige gevolgen kan hebben. Om deze reden word het afgeraden om een dubbel-factorige tegen een andere gezoomde te zetten. 

de voorbereidingen

De kweekruimte: Voordat je begint met kweken is het erg belangrijk om alle benodigdheden klaar te hebben liggen. Denk hierbij aan een geschiktekweekruimte, dit kan zowel een volierevlucht zijn (minimaal 1m x 1m x 1m LBH) maar ook kan dit in een kweekkooi (minimaal 100cm x 50 cm x 50 cm LBH) En gewone kooi voldoet ook, mits ze voldoende beweegruimte hebben. Ikzelf gebruik een kooi van 80cm x 60 cm x 80 cm LBH. 

De broedblok: Het is heel belangrijk dat je een goede bloedblok hebt. Een te grote kan ervoor zorgen dat ze hun eitjes kwijt raken, een te kleine kan ervoor zorgen dat de ouders hun jongen pletten. Voor een valkparkiet voldoet de maat 25 x 25 x 30 LBH met een invlieggat van 7 a 8 cm doorsnede. 


Bodembedekking: Zorg ook dat je bodembedekking hebt. Dit is niet verplicht, maar voorkomt dat de eitjes beschadigen en ook dat de jongen sprijdpoten krijgen. Het beste is om zaagsel, of hennep te gebruiken. Dit geeft een zachte bodem wat de eitjes en de jongen niet kan beschadigen. Sommigen gebruiken houtsnippers, maar deze zijn in verhouding harder. Ikzelf gebruik de eerste 2 weken zaagsel, en ga dan over op beukensnippers. 

Aanpassing op de voeding: Verder heb je alle basisvoeding nodig (grof parkietenzaad, grit, maagkiezel, mineralenblok, sepia, vitaminen) en moet de voeding worden aangevult met eivoer en eventueel calcium. Eivoer is erg belangrijk omdat het de broedsheid van de ouders beïnvloed, ook zit er belangrijke voedingsstoffen in die erg belangrijk zijn voor de groei van de jongen. Calcium zorgt ervoor dat er goede eitjes gevormd kunnen worden. Een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat de eitjes niet goed vormen, of dat er windeieren gelegd worden ( ei zonder schaal). 

Ringen (eventueel: Vele kwekers ringen hun jongen, het ringen zorgt ervoor dat bekent is uit welk jaar de valkparkiet komt. Ook staan er gegevens op die terugleiden naar de kweker. Op deze manier is altijd te achterhalen van welke kweker de valkparkiet komt. Om ringen te kunnen bestellen dien je lid te worden van een vogelbond. Zodra je lid bent kun je bij deze bond ringen bestellen. (vragen hierover kunnen via mail beantwoord worden.)


Achter de hand houden: Zorg ervoor dat je een ziekenkooi incl. warmtelamp, en handopfok pap bij de hand hebt. Mocht het niet goed gaan met de jongen of ze met het leven bedreigt worden, dan is het belangrijk dat je kunt ingrijpen om de jongen te redden. Maar hopelijk zullen deze dingen niet nodig zijn. 

het koppelen

Zodra je alle voorbereidingen klaar hebt en je een koppel in bezit hebt, kun je beginnen met het koppelen. In deze periode start je ook met het toevoegen van eivoer, en calcium. Je zet ze samen in de kweekruimte, en laat ze een aantal weken ( +- 3-6) aan elkaar wennen. Indien je 2 valkparkieten al sinds jongs af aan hebt, is dit niet noodzakelijk gezien ze elkaar al kennen. 
Als ze nog maar net samen zitten kunnen ze de typische kibbelgedrag gaan vertonen, wat aangeeft dat ze elkaar nog niet accepteren. Dit kan er soms wat gemeen uitzien, maar is vrij normaal. Let er hierbij wel op dat er geen bloed bij mag komen kijken!
Tijdens deze periode zul je zien dat ze elkaar gaan accepteren. Ze zullen steeds meer naar elkaar toetrekken. In deze periode kan het al goed zijn dat ze zich gaan koppelen, als dit niet het geval is is het nog geen probleem. Dit kan nog komen nadat ze een blok hebben gekregen.
Let er echter wel op, niet alle koppels kroelen met elkaar, maar meestal zullen ze wel naast elkaar gaan slapen. Zodra de tijd om te wennen verstreken is kun je de broedblok toevoegen. 

Aan deze pagina word nog gewerkt!

het broedblok

 

de eitjes

de jongen zijn geboren

Uitvliegen tot zelfstandigheid