Home » Informatie » Ringen

Ringen

Als je een valkparkiet koopt, is er een grote kans dat hij geringd is. De meeste kwekers ringen tegenwoordig hun jongen. Op deze ringen is informatie over de valkparkiet te vinden, maar ook over de kweker. In dit onderdeel zal ik uitleggen welke informatie er op de ringen te vinden is en wat het betekend. Ook word er uitgelegd waarom kwekers hun jongen ringen. 

 

 

Waarom worden ze geringd?
Kwekers ringen hun jongen, om ze zo op jonge leeftijd al uit elkaar te kunnen houden. Dit kan dan al voor ze hun veren hebben. Ook is het handig dat als een valkparkiet ergens terecht komt, de nieuwe eigenaar informatie kan verkrijgen van de kweker. Denk hierbij aan de afkomst bijvoorbeeld. Als een valkparkiet kwijt is en ergens word gevonden, kun je met de ring bewijzen dat het om jouw valkparkiet gaat. Daarnaast kost 1 ring maar tussen de 50 en 75 cent. Het zijn dus goede voordelen, voor weinig geld. Een nadeel is wel dat valkparkieten tussen de 7 en 12 dagen geringd moeten worden (afhankelijk van de groei). Als de ring niet meer past, ben je te laat. Alleen op deze leeftijd is het achterste teentje buigbaar genoeg om de ring om te doen. Op latere leeftijd zou je dit teentje breken. 

 

Jong pas geringd.

De kleur:

De kleur van de ring geeft (meestal) een indicatie uit welk jaar je valkparkiet kan komen. De kleuren die hiervoor gebruikt worden zijn zwart, groen, violet, oranje, donker blauw, en rood. Deze kleuren rouleren op dezelfde volgorde steeds door. Hieronder een lijstje met afgelopen, en komende jaren. 

Jaar Kleur Jaar Kleur
2010 Oranje 2015 Violet
2011 Donker blauw 2016 Oranje
2012 Rood 2017 Donker blauw
2013 Zwart 2018 Rood
2014 Groen

Omdat valkparkieten ouder kunnen worden dan de hoeveelheid kleuren die gebruikt worden, is het altijd verstandig om het jaartal te controleren op de ring.

Naast deze kleur-ringen, zijn er ook nog aluminiumringen. De zilvere aluminiumringen kunnen elk jaar gebruikt worden, en geven daardoor niet met een kleur aan uit welk jaar de vogel komt. Om te weten hoe oud de vogel is, moet je dus kijken naar het jaartal op de ring. 

De ringinformatie: 

Er is allerlei informatie op de ring te vinden. De informatie die je erop kunt vinden is het jaartal, kwekersnummer, een volgnummer, en de vogelbond waar de kweker lid van is. Soms staat de ringmaat er ook op vermeld.
Bij valkparkieten is dit 5.5 of 6.0. In totaal ziet het er zo uit (voorbeeld): PSNL 5.5 15019 15 001.

(volgorde: Bond-maat-kwekersnummer-jaar-volgnummer)

De volgorde is per bond verschillend, hieronder zal ik de meest voorkomende bonden in Nederland beschrijven. 

Parkieten socieliteit (PS): logo, bond, maat ringnummer, kwekersnummer, jaar, volgnummer.
Nederlandse Bond Van Vogelliefhebbers (NBVV): jaartal, een kweeknummer, volgnummer.
Euro Parrot (€P of EP): kwekersnummer, maat van de ring, jaartal, volgnummer.