Home » Informatie » Ziekten

Ziekten

Natuurlijk kan het gebeuren dat uw valkparkietje ziek word, maar hoe herken je ziekte en wat moet je eraan doen? In dit onderdeel zal dit besproken worden. 
Soms kan het heel snel gaan met zieke vogels, en daarom is het erg belangrijk om ziekte te herkennen en spoedig in de grijpen. 

Een valkparkiet zal niet snel laten zien dat hij ziek is, dit komt omdat het prooidieren zijn. Prooidieren die verzwakt zijn, zullen sneller gepakt worden door roofdieren, dat is ook de rede dat prooidieren eventuele ziekte zal willen verbergen. Ze zullen pas laten zien dat er iets mis is, als ze het echt niet meer kunnen verbergen. Dat uw valkparkiet ineens ziekteverschijnsellen laat zien, wil dus niet zeggen dat hij niet al ziek was. Als u symptomen ziet, en herkent is het dus erg belangrijk om spoedig in te grijpen. 

Een gezonde valkparkiet

Als u een valkparkiet hebt, is het erg belangrijk om het normale gedrag van uw valkparkiet te herkennen. Wat doet hij als hij wakker word? wanneer eet hij? wanneer slaapt hij? Wat doet hij als hij los is(binnenvogel)? Indien er anderen bij zitten, hoe gaat hij hier mee om? Dit zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het nemen van een valkparkiet. Een paar kleine veranderingen kunnen al duiden op ziekten. 

Een gezonde valkparkiet hoort een goede eetlust te hebben, en voldoende te drinken. Let er wel op dat een valkparkiet van zichzelf niet heel veel drinkt, dus als dit ineens veel meer word kan het duiden op ziekten. Ook wanneer hij helemaal niet meer wil drinken. 

Een gezonde valkparkiet reageert op zijn omgeving, en is hier veel mee bezig (alerte vogel). Zijn ogen en neus horen schoon te zijn. Hij hoort helder uit zijn ogen te kijken, en de oogranden horen zeker niet nat te zijn. Ook moeten de oogranden mooi grijs, of roze zijn. Dit is afhankelijk van de mutatie van de valkparkiet. Wat zeker niet hoort is dat het helemaal gezwollen is, of dat er korstjes zitten etc. De neusgaten zijn mooi droog, en zijn mooi van vorm. Hij moet dus geen snotneus hebben of dergelijke. 

Het verenpak van de valkparkiet hoort mooi aan te sluiten, en glanzend te ogen. Er moeten dus niet overal gaten in de veren zitten, of veel afgebroken pennen. Dit kan namelijk duiden op mijten. Als de valkparkiet in de rui is, kan het verenpak er wat minder volledig en doffig uitzien. Dit komt omdat hij zijn gehele verenpak dan vervangt door een nieuw verenpak. Dat het er dan minder uitziet is dus heel normaal. 

Hij hoort geen ontlasting bij zijn poepgaatje te hebben, of aan zijn verenpak. De ontlasting hoort een mooie vorm te hebben, en zeker niet te dun. De ontlasting bestaat uit een groen en wit deel, 

Een valkparkiet hoort niet te dun te zijn, maar ook niet te dik. Het borstbeen hoor je te voelen, maar het moet niet uitsteken. Als het wel uitsteekt, is de valkparkiet te mager. Zodra het borstbeen (bijna) niet meer te voelen is, is hij te dik. Hierbij hoor je het dieet van de vogel aan te passen. 

 

Herkennen van ziekten

Het is belangrijk dat je weet hoe je ziekten kunt herkennen, hieronder staat een link naar een website waar allerlei ziekten uitgelegd worden. 

http://www.valkparkiet.com/nl/files/gezondheid.htm

mijn valkparkiet is ziek, en nu?

Als uw valkparkiet ziek is, is het erg belangrijk dat je een goede dierenarts hebt. 
Gewone dierenartsen hebben vaak helaas te weinig kennis over vogels, vraag voor het maken van een afspraak dus of ze kennis bezitten. 
Er zijn ook speciale vogelartsen, die alle nodige kennis bezitten over vogels. Het beste is om die een op te zoeken, om zeker te zijn dat je het juiste medicijn vind. 

Klik hier, om naar een lijst te gaan met alle vogel/dierenartsen te gaan die kennis hebben van vogels.